Knoflook in de tuin

Knoflook foto door Donovan Govan.Knoflook is niet meer weg te denken uit onze kookboeken. En hoewel het oorspronkelijk vooral in mediterane gebieden gekweekt wordt, is het ook heel goed mogelijk het in de tuin te planten.

Plant tijdstip

Knoflook kan op 2 momenten geplant worden: in het late najara en in het vroege voorjaar. In beide gevallen dient dit te gebeuren in een periode dat gedurende 2 weken de vorst nog niet / niet meer in de grond zal zijn.

Plant methode

Je plant de individuele knoflook tenen. De tenen moeten ontdaan worden van losse vliezen, zodat alleen het laatste droge vlies om de individuele teentjes overblijven. Dan zet je de teen met het puntje naar boven in de grond. Het beste maak je ruggen in de tuin van een tiental centimeters hoog: Deze worden door de zon sneller opgewarmd, drogen beter en zorgen zo voor een btere groei. Per vierkante meter plaats je 30-40 tenen voor optimale knol grootte en opbrengst. Bij najaarsplant wordt de teen ongeveen 3-5 cm onder het aandoppervlak geplaatst. Bij voorjaarsplanten zet je de tenen met het puntje net onder de grond.

Knoflook in de sneeuw
De knoflook is in het najaar gezet, en uitgelopen. Nu is het wachtenn op het voorjaar.

De kweek

Knoflook is een makkelijke plant die weinig vraagt. Als de tuin in het najaar compost onvangen heeft, is een keer een lichte mestgift (N!) nodig in het midden van de groei (Late voorjaar). Anders is 3 keer voldoende. Een keer in het vroege voorjaar, een in het late voorjaar en een aan het begin van de zomer.

Zodra de planten beginnen te verwelken zijn ze klaar voor de oogst. Dit is normalitair rond juli augustus. Niet wachten tot het blad compleet afgestorven is: Dan kunnen de teentjes weer gaan uitlopen.

Meer informatie over knoflook vind je bijvoorbeeld op het knoflog

Reageer op dit bericht