Herfst in de tuin

De dagen worden korter. De temperatuur daalt. De tuin begint langzaam in winterslaap te zakken. De herfstasters staan nu overal in volle bloei, en verzorgen bijen voor een laatste voeding voor de lange donkere winter begint. Het is tijd om de tuin voor te bereiden op de koude maanden.

Afgevallen blad

Dit is een principe kwestie. Je kan uitgaan van het principe: Mijn tuin moet er ‘netjes’ uit zien. En dus ruim je al het blad tussen de planten netjs weg. Knip de dode delen van kruiden weg en je hebt je tuin kaal voor de winter. Echter, veel insecten vluchten onder de bladeren de grond in om te overwinteren. Door het weghalven van blad en oud struikmateriaal, zorg je er voor dat de grond veel dieper bevries. Met als gevolg dat veel insecten door vriezen. Beter is het om zo veel mogelijk gevallen blad te laten liggen. Grotere kruiden kunt u wel verwijderen.

Groenten tuin

In de groententuin is het redelijk kaal. In een hoek staat de prei, de witte kool, spruitjes en beorenkool. De winterpenen zijn al in de pan beland (Dankzij een aaltjesplaag in het voorjaar). De rest van de tuin kan in principe bedekt met de onderste helft van de compost hoop. Die zou na een jaar composteren klaar voor gebruik moeten zijn. Steek vervolgens de tuin met een spade om. Dit hoeft niet netjes; Het is vooral om de grond van het winter diep in te vriezen: Zo beperkt je het aantal insecten in het voorjaar (Immers, in je groententuin wil je het aantal bodeminsecten vooral beperken). Als je knoflook wilt telen, is het nu een van de laatste weken dat dit nog kan. Zodra de vorst vaker voorkomt dan af en toe wat vorst aan de grond kan de knoflook niet voldoende meer wortelen.

Amfibien

Met het korten der dagen gaan amfibien op zoek naar een plekje om te overwinteren. Zeker als er waterpartijen in de tuin aanwezig zijn kan het nodig zijn om een plekje voor ze te maken. Vijvers en watertjes die van nature in de tuin voorkomen hebben een diepe lemen bodem, waar amfibien goed in kunnen overwinteren. Echter, veel tuinen hebben een kunstmatige vijver aangelegd. Hierin kunnen amfibien minder goed overwinteren. Een goede manier om een amfibien overwinter plek aan te leggen is een muur van grove breukstenen. Zorg er voor dat deze muur beschut ligt, en minimaal 75 dik is. Is dit niet haalbaar, leg dan een amfibien burgt aan: Steek een aantal buizen van 5-10 cm doornsnede, 50cm lang onder een lichte hoek in de grond. Zorg ervoor dat de opening van de zon weg wijst, en ook zo dat er geen wind in kan blazen. Hark gevallen blad hier overheen. Zo hebben amfibien een perfecte plek om zich te verschuilen voor de winter.

Reageer op dit bericht