Tomaten voorzaaien

tomaten
tomaten

Met de maand maart alweer voorbij komen we aan het einde van de periode om tomaten voor te zaaien, en het begin van pompoenen en courgette voorzaaien.

Tomaten en pepers

Pepers kan je aan het einde van Januari beginnen te zaaien. Tomaten kan je van begin maart gaan voorzaaien. Dan zijn ze begin mei al redelijk groot en kunnen ze met wat voorzorgsmaatregelen in mei in de tuin uitgeplant worden. Zaai 2-3 zaadjes per tablet. Als de kiemplaantes het eerste echte blad maken, kan je dan de sterkste plant selecteren. De rest knip je af. Trek ze niet uit, om ervoor te zorgen dat je de wortels niet beschadigt. Als het weer mooi is in Mei kunnen ze op hun definitieve plek geplant worden. Kies een plek zoveel mogelijk uit de wind, in de zon. Ideaal is een zuidmuur.

Courgette en pompoen zaaien

Courgette en pompoen kunnen zeer snel groeien. Daarom is het beter deze wat later te zaaien. Begin april is vroeg genoeg om in mei planten te hebben die de tuin in te kunnen. Hou er rekening mee dat dit sterke groeiers zijn, die veel vocht en stikstof gebruiken om vrucht te zetten. Een warme, zonnige plek op bv een berg groenafval is ideaal.

De pompoenen doen het heel goed op het tuinafval wat tot een berg opgestapeld is, en in het vroege voorjaar bedekte is met een paar cm grond. Graaf hiertoe een tiental centimeter grond weg op de plek waar het bio-afval komt te liggen. Bij het opruimen en voorjaarsklaar maken van de tuin stapelt u hier alle groenafval op. Aan het einde van de opruimacties kunt u de aarde er weer over verspreiden. Tegen de tijd dat de pompoenen hier op gezet worden is de compostering en verwering op gang gekomen. Dit is een natuurlijke bemesting, welke tevens zorgt voor wat extra bodemwarmte.

Reageer op dit bericht