Boerenkool uit eigen tuin

Jonge Boerenkool planten
Jonge Boerenkool planten

Zaaien

Zelf zaaien van boerenkool kan goed, maar je loopt het risico dat je de gehele oogst kwijt raakt aan koolvlieg. Overweeg daarom om de planten onder glas voor te zaaien, of nog beter, onder zogenaamd vliegengaas. Zaai gerust op een dichtheid van 1 zaadje per centimeter. Zaaien na begin junni levert teleurstelling op, omdat de planten niet voldoende groeien. Zodra de planten opkomen, lopen de planten risico van vogels, slakken en rupsen. Bestrijd op de gebruikelijke manier (wegvangen & netten). Zodra de planten 10cm hoog zijn kunnen de sterkste planten uitgezet worden naar hun definitieve plaats.

Binnenkort uitplanten

In je eigen tuin boerenkool kweken kan makkelijk, is leuk en geeft je verse groente gedurende de donkerste dagen van de winter. Alle reden dus om zelf ook te overwegen boerenkool in je tuin op te nemen. Deze planten worden echt groot, dus is het zorg een plek te kiezen die de komende maanden een paar grote planten kunnen hebben. Echter, het zaaien van Boerenkool kan nu niet meer. Je zal dus snel op de fiets moeten stappen en in de winkel voorgezaaide planten kopen. Gelukkig kan je al voor 10 cent per plantje deze wintergroente inkopen.

Standplaats

Zoals al opgemerkt hebben deze planten veel ruimte nodig. Hoewel de jonge planten slechts 10cm hoog zijn groeien ze [als kool…] snel uit tot planten van wel 70cm doorsnede. Daarbij moet je meenemen dat de ideale tijd om boerenkool te oogsten is op het moment dat het buiten lekker vriest, of nog beter, een pakket sneeuw gevallen is: Kies dus voor een plek die in het midden van de winter ook bereikbaar is. De bodem is bij voorkeur los en vochtig. Kleigrond is minder geschikt. Om de planten te kunnen laten groeien, is een goede stikstof rijke bemesting nodig. Om ziektes te weren, moet de zuurte van de bodem gecontroleerd worden. Dus: Grond bemesten met bv koemest, en dan een handvol tuinkalk in het plantgat mengen. Hou een minimale plantafstand van 40 * 60cm aan. Voor de rest van het jaar heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Af en toe extra mest, en vochtig houden.

Reageer op dit bericht