Waarom compost ?
Compost is feitelijk niets anders dan verteerd planten materiaal. Veel mensen halen aan het einde van het jaar in een tuincentrum of bouwmarkt compost om in hun tuin te verspreiden. Het heeft dan ook zeer veel eigenschappen die je graag in de tuin wilt hebben. In droge zanderige gronden zorgt compost er voor dat water beter wordt vastgehouden. Ook kunnen voedingsstoffen zich beter hechten aan compost deeltjes dan aan de gladde zandkorrels. Hierdoor blijft de grond langer vochtig en vruchtbaarder, wat goed is voor de groei van onze planten. Op kleigronden zorgt compost er voor dat de grond losser wordt en beter draineert, waardoor de bodem opener wordt. Tevens zorgt compost in de bodem voor een rijker bodemleven, en komen er meer wormen in de grond. Wormen eten de grond om hun heen, en verteren organisch materiaal. Wat er uit komt is zeer goede bemesting voor de grond. Meer wormen duidt op een gezondere bodem voor je planten. Alles bij elkaar zijn er eigenlijk alleen maar voordelen aan het aanbrengen van compost. Het enige nadeel is dat je bodem sneller kan verzuren. Dus bij veel mediterane plantensoorten (Druif, thijm, vijg en olijf) is het beter om slechts beperkt compost aan te brengen.
Compost kopen kan natuurlijk. Maar zeker als je een wat grotere tuin hebt, kost dit elk jaar weer veel geld. Tevens heb je in grote tuinen die lekker goed groeien elk jaar weer een berg snoei, wied en maai afval. Hiervoor betalen we geld om dit te laten afvoeren. Jammer, want al dit materiaal kan je prima gebruiken om je eigen compost te maken.
Hoe wordt compost gemaakt?
Compost wordt gemaakt door oud plantenmateriaal in een berg vochtig te houden. Schimmels, insecten en wormen zorgen in principe voor de rest! In de eerste instantie gaan bacterien groeien in het verse afval. Indien voldoende volume is opgebracht, zal de temperatuur hierdoor stijgen en kan wel 60 graden celcius bereiken. Na enkele weken daalt de temperatuur. In principe is het nu nodig om de compost een keer te mengen, om het process ideaal te laten verlopen. Na twee of drie van deze cycli is de compost klaar. Bij een goede doormenging duurt dit ongeveer 2-6 maanden.
Compost vat, bak of berg?
Bij het zelf composteren heeft u de keuze uit de aanschaf van een compost vat, of zelf een compostbak maken, danwel een compost berg opzetten. Welke optie van toepassing is, is afhankelijk van het te verwachten volume aan groen dat te verwerken is. Bij een kleine tuin (300+ m2) is een compost vat meestal ruim voldoende. Bij een middelgrote tuin (tot 2000m2) is een -eventueel zelf te maken- compost bak meestal genoeg. Bij grotere tuinen is vaak een speciale composthoop te creeeren.
Vullen
Een composthoop wordt in principe opgezet door eerst een laag uitgerotte stalmest aan te brengen. Dit brengt wormen en insecten precies waar we ze nodig hebben. Vervolgens wordt er laag voor laag het tuin afval opgebracht. Hou er rekening mee dat het afval niet n te dikke homogene lagen gestort moet worden. Beter laagjes van 10cm van een afval type (gras, blad, snoeiafval) en vervolgens een andere laag. Ook moet het niet allemaal oud droog materiaal zijn: Een goede composthoop blijft vochtig. Zonder vocht composteert het niet. Snoeiafval eerst klein maken voor het op de composthoop komt.