Tuinbonen .. Zaaien in de winter

Tuinboon kiemplanten
Tuinboon planten die boven de grond komen.

Het is winter. De dagen zijn voorbij voordat je je eerste kop koffie goed en wel binnen hebt. Tijd om tuinbonen [Vicia faba] te zaaien! Tuinbonen kan je al heel vroeg in het jaar zetten. Tegen eind februari mogen de zaden al de grond is. Zodra de grond 5 graden celcius bereikt, zullen de zaden kiemen. Omdat de kiem goed vorst bestendig is, kan het helemaal geen kwaad als de planten een keer een partij sneeuw of ijs mee krijgen. Het grote voordeel van de tuionbonen vroeg zaaien is de vrijwel compleet ongevoeligheid voor bladluizen. Waar normalitair tuinbonen DE plant zijn om bladluizen in te krijgen, heb je met planten afkomstig uit de winterzaai hier geen last mee. Dus.. Na 14 februari de tuinbonen in de grond! Ter voorbereiding kan je een paar weken voor planten wat stalmest in de grond onderspitten. Je zal beloond worden door een grote oogst tuinbonen.

Zaaien

Zaaien van tuinbonen dient vrij diep te gebeuren. De plant heeft een sterke grote kiem en op een diepte van 5 cm kan je de zaden moeiteloos planten. Bij het planten kan je kiezen voor het planten op rij, 10 cm uit elkaar. De rijen zet je 70 cm uit elkaar. Als je 2 rijen zet, kan je de rijen ook op 30cm uit elkaar zetten, omdat de planten de rij uit kunnen groeien. Naast dit plantschema, kunt u ook uitplanten op dubbele rijen met een tussenafstand van 20 en een zaaiafstand van 20. Tussen de dubbele rijen zit wederom tussen de 60 en 70 cm. Bij het direct in de tuin zaaien is er absoluut geen enkel voordeel bij het inweken van de zaden. De plant weet prima wanneer het tijd is om op te komen, en de grond is vochtig.

Kieming

Tuinbonen kiemen bij ideale omstandigheden na een week. Buiten bij kille dagen kan het wel 3 weken duren. Pas als je na 4-6 weken nog geen kiemplanten boven de grond ziet verschijnen (Uiteraard: Bij niet-vriezend weer!) moet je je zorgen gaan maken. Maar eigenlijk gaat dit altijd goed. Omdat vogels in het vroege voorjaar graag een peul zaailing op peuzelen, kan je er een doek of gaas overheen leggen. (Zelf gebruiken we een stuk kippengaas dat op kleine balkjes rust). Zodra de plantjes 10cm hoog zijn heb je geen last meer van hongerige duiven en kraaien.

Teelt door het jaar

Eigenlijk bestaat de gehele teel uit het flink mesten voor het planten, en een paar keer in de groei bijmesten. Zorg dat de planten geen tekort aan water en mest hebben en je zal versteld staan hoe makkelijk een goede oogst met tuinbonen voor elkaar te krijgen is.

Kooktip

Hou je niet zo van die grote ietwat bittere bonen? Dan is het een idee om de boontjes niet rijp te laten worden. Als de peulen dikker worden af en toe een peultje openen. Als de boontjes in de peulen bijna volgroeit zijn, dan beginnen ze te verharden. Dat is het moment om ze te oogsten. Dan kan je ze heerlijk even in heet water blancheren en door de salade. Of .. in de pasta met room & spekblokjes!

Reageer op dit bericht