Wanneer een buddleja snoeien?

De vlinderstruik, oftewel, de Buddleja davidii is een plant welke bij voorkeur na de winter gesnoeid wordt. Reden heirvoor is de vorstgevoeligheid van de plant. Door strenge vorst kunnen delen van de plant sterven als je te vroeg in de winter snoeit. Echter, als het in Maart warmer begint te worden kan je de buddleja wakker zien worden. De plant maakt in plaats van kleine verfrommelde winterblaadjes opeens weer heldergroene bladeren die duidelijk groter zijn dan het winterblad. Dit is het moment om de vlinderstruik te gaan snoeien. Hou hierbij het weerbericht wel in de gaten. Als het een week later opeens streng gaat vriezen, dan kan de plant alsnog vorstschade oplopen. Ik snoei als ik geen vorst van meer daan een graad of 2 verwacht. Meestal is dit tussen begin en midden maart.
Hoe moet je een Buddleja (vlinderstruik) snoeien?

Om te weten hoe je moet snoeien, moet je eerst bedenken waarom je snoeit. Bij de struik snoei je meestal voor 2 redenen: De struik wordt te groot (Zeker in kleinere tuinen staat binnen 3 jaar na aankop van een klein plantje, opeens je halve tuin vol!) of om bloei te stimuleren. Voor beide gevallen geldt dezelfde basis handelswijze. De snoei richt zich op het verkorten van individuele takken, en het uitdunnen van de kroon. Hierbij kan je drastisch te werk gaan, maar in de meeste gevallen is het het beste om de struik terug te brengen tot een aantal gesteltakken. Dan hou je ook in het jaar van de snoei een mooie volle struik met bloemen waar je jaar na jaar van kan genieten. En dat is toch uiteindelijk het doel.
Verkorten van individuele takken

In de meeste gevallen zal een buddleja heel veel lange, nagenoeg kaarsrechte takken hebben. Omdat ze zoveel uitlopers maken wordt de boomkroon erg dicht, en takken die uitlopen, schieten door het eerste beste lichtplekje dat ze zien. De bloemen komen in de loop van de zomer aan deze lange sprieten. Dus, zoals je op de foto kan zien, zitten de oude bloemen tot in het voorjaar in de plant, tenzij je die na de bloei er uit haalt. Om een mooie stabiele struik op te bouwen, moet je lange takken terug brengen tot een set zijtakken boven het punt waar je het jaar ervoor gesnoeid hebt. Hierdoor vertakt de struik zich elk jaar iets meer en wordt daardoor steeds minder sprieterig. Door tot vlak boven de jonge uitlopers takken weg te knippen, weet je precies waar de tak kan doorgroeien.
Uitdunnen van de kroon

Buddleja heeft de vervelende gewoonte om continue vanuit de basis van de stam nieuwe takken te maken, welke dwars door de plant op zoek gaan naar licht. Hierdoor wordt de struik steeds dichter, waardoor de onderste takken steeds minder licht krijgen, en afsterven. Als je de plant zijn gang laat gaan ontstaat een struik van enkele meters hoog, met eigenlijk alleen bovenin bloemen. In de meeeste tuinen wil je juist een lagere plant, met veel bloemen lager aan de plant. Daarom moet je elk jaar de struik uitdunnen. Haal lange rechte takken die van onderuit de plant komen weg, en haal elk jaar grofweg de helft van alle nieuwe takken die hoger in de kroon zitten weg. Zo ontstaat een open kroon, met veel licht waarin nieuwe takken al lager in bloei kunnen komen.
Wondpasta
Bij het snoeien van bomen en struiken kan je ervoor kiezen wondpasta te gebruiken. Echter, er is discussie over de vraag of het afdekken van wonden misschien meer kwaad doet dan dat het zaken oplost. Immers, eventuele infecties kunnen nu onbemerkt blijven. Daarom gebruik ik geen wondpasta meer.