Asperges wegruimen

Verdorrend asperge loof
Verdorrend asperge loof

De winter is aangekomen. In de tuin staan de asperges goudgeel in de zwakke middagzon te glanzen. Het is tijd om de asperges te ruimen. Asperges hebben zeer snel last van ziektes veroorzaakt door oa de asperge kever. Om voor volgend jaar problemen te vermijden is het zaak de aspergebedden aan het einde van de herfst goed op te ruimen.

De kever legt zijn eieren aan de onderkan van de stengels net onder de grond. Door nu alle stengels te verwijderen, voorkom je een groot deel van de problemen volgend jaar. Neem een spade, en zet deze schuin op de grond. Steek shuin door de stengels zodat de spade ongeveer 10cm onder het oppervlak de stengels doorsteekt. Vervolgens kunnen de stengels gewoon uit de grond getrokken worden.

Spade aanzetten bij asperge loof
Spade aanzetten bij asperge loof
Uitgehaald asperge loof
Uitgehaald asperge loof

Gooi het loof niet op de composthoop, of ergens in de tuin. Maak gebruik van de afvoer van het bio-afval. Zo geef je de kevers geen kans. Als je overigens overtuigd bent dat je composthoop nog goed op temperatuur komt de komende maanden, kunnen de stengels ook onder ander groenafval op de compost hoop: Het kan er tot wel 60 graden worden, waarbij de eieren het loodje zullen leggen.

Reageer op dit bericht