Zaaitabletten

Medium

Zoals al eerder besproken, is de tijd van het voorzaaien weer aangebroken. Bij het voorzaaien is het medium waarin gezaaid belangrijk. Neem hiervoor bij voorkeur grond die gesteriliseerd is. Anders loop je -bij potgrond op basis van compost- het risico dat er eitjes van de rauwmug in de aarde zitten; Deze kleine wormpjes kunnen in enkele dagen alle zaailingen ontdoen van de wortels, met massale sterfte als gevolg.

Zaaitabletten

Een alternatief zijn zaaitabletten. Dit zijn rondjes samengeperst turf of kokosvezel van een paar cm doorsnede, en een cm hoog met een klein gaatje bovenin. In dit gaatje legt men een zaadje. Vervolgens wordt het tabletje in een kweekbakje gelegd. Als alle tabletten voorzien zijn van zaden, vult men de kweekbak met enkele cms water. Dit wordt binnen enkele minuten opgezogen door de tabletten die opzwellen tot kleine rondjes van 7cm hoog waar het zaadje in is verdwenen.

Zaaien in zaaitabletten.
Zaaien in zaaitabletten.

Voordelen

Een groot voordeel van de tabletten is dat de wortels van de zaailingen bij het verplanten niet beschadigd worden. Immers, ze zitten allemaal in hun eigen kluitje. Ook zijn er geen wortels die door de gaten van de kweekpotjes groeien. Een soortgelijk effect krijgt men bij het gebruik van voorgevormde turf bakjes, welke met potgrond gevuld moeten worden. Echter, bij de turfpotjes ontstaat vaak een slechte doorworteling omdat de wortels niet in de turf groeien, en een slechte hechting tussen potgrond en turf ontstaan.

Reageer op dit bericht