Zaaiseizoen is begonnen

Hadden we begin februari nog echt de winter in het land, nu is het weer dusdanig omgeslagen dat bij ons in de tuin het voorjaar en dus het zaaien echt begonnen is.

Diepe vorst

Als je nu de spade in de grond steekt kom je waarschijnlijk nog steeds een bevroren laag grond in de tuin tegen. Niet ideaal om de tuin mee te beginnen. Gelukkig kan je dingen doen om de grond extra snel op te warmen.

  • Afdekken: Door een stuk zwart folie over de bedden te leggen zal de grond sneller opwarmen. Je kan dit plastic uitleggen en dan gaatjes maken om te zaaien of poten. Of je kan besluiten dat je een paar zonnige dagen lang het folie er op legt. De zon zal het zwarte folie snel opwarmen, en de grond eronder warm houden in de nacht.
  • De grond omspitten: Op een zonnige dag, aan het einde van de middag de grond goed diep omspitten zodat de koude laag boven komt. De bovenste paar cm van de grond zijn opgewarmd door de zon. hierdoor worden 2 dingen bereikt: De warme toplaag wordt nu dieper ingebracht waardoor de warmte wat dieper in de grond zit EN de koudere laag van dieper in de grond komt aan het oppervlak te liggen, en daarmee in de zon.

Waarom nu zaaien?

Als men de officiele zaaitabellen in de gaten houdt, zijn er slechts weinige planten die nu al gezaaid kunnen worden. De meeste pakjes geven aan: Zaaien vanaf maart. Waarom dan nu al zaaien? Een van de redenen voor het pas in maart zaaien is dat dan gemiddeld de temperatuur hoog genoeg is om de zaden te laten kiemen. En hoe langer het duurt voor zaden kiemen, des te groter het risico dat de zaden iets overkomt, zoals een voorbij komende vogel of een schimmel infectie. Daarom wordt zaaien aangeraden vanaf het moment dat kieming mogelijk is. Echter, op dit moment liggen de temperaturen hoger dan gemiddeld voor einde februari. Daarom vertrouw ik het om nu al planten te zaaien.

Wat nu zaaien?

Op dit moment zijn er een aantal planten gezaaid in de tuin. 4 Dagen geleden is de tuin omgespit, en is de bevroren laag aarde naar boven gehaald. De bovengrond is goed los en hoewel koel, niet bevroren. De komende dagen wordt het 10 graden of meer. Zaden die nu reeds gezaaid zijn:

  • Tuinbonen
  • Uien (poot en zaai)
  • Rucola
  • Prei
  • Wortelen
  • Knoflook

Reageer op dit bericht