Zaai in zaaikasjes

In het vroege voorjaar kan je een aantal planten al voorzaaien. Hierbij kunnen kleine kamerkasjes handig zijn. Daarbij kan je diverse types onderscheiden.

basis kasje

Eenvoudigd zaaikasje met kokostabletten
Eenvoudigd zaaikasje met kokostabletten

Dit is een kasje welke je bij een willekeurig tuincentrum kan kopen voor minder dan 5 euro. Ze zijn gemaakt uit dun plastic, ietwat flexibel. In dit specifieke geval heeft het verdiepingen in de bodem waar je zaaitabletten in kan leggen. Andere modellen hebben een vlakke onderkant (Ook hier kan je uiteraard zaaitabletten in gebruiken, maar ze liggen wat minder netjes verspreid).

Voordeel: De prijs.
Nadeel: De plastic kan heeft geen ventilatie mogelijkheden en de bak heeft weinig eigen stevigheid

Hoogwaardiger kasje

Hoogwaardig kweekkasje met ventilatie
Hoogwaardig kweekkasje met ventilatie

Dit kasje is een steviger kasje gemaakt uit plastic van een mm dik. Hierdoor is het kasje steviger, en wobbelt niet zo als de andere. Daarnaast heeft de doorzichtige koepel een ventilatiegleuf. Dit helpt bij het afharden van de zaailingen zodat ze kunnen wennen aan de drogere lucht buiten het kasje. Omdat ik elk jaar veel zaai, geef ik de voorkeur aan dit kasje. Als je er een zou willen, dan zijn ze gewoon online te verkijgen. Zoals bijvoorbeeld deze vensterbank kas.

Reageer op dit bericht