Druiven snoeien in december, januari en februari

Druivensnoeien in de winter

Rankende druif
Bij uitgroeien laten we de hoofdrank zitten

De komende dagen begint de temperatuur eindelijk uit het dal te kruipen. Daarbij komt eindelijk weer de mogelijkheid om druiven te snoeien. Druiven snoei je in hartje winter. Gedurende de koudste maanden van het jaar staat de sapstroom compleet stil en kan je zonder grote risico’s zelfs de dikste takken van de druif snoeien.

Hoe een druif snoeien?

Een druif snoeien is eigenlijk erg eenvoudig. Er zijn twee hoofdregels om in gedachten te houden.
Snoeiregel een voor druiven: Maak enkele hoofdtakken welke meerdere jaren blijven staan. Deze takken vormen het gestel waar elk jaar de nieuwe zijtakken groeien. Dus als je een druif net plant, laat je enkele takken doorgroeien, en deze bindt je netjes op, op een onderlinge afstand van minimaal 20 cm.
Regel twee voor snoeien van druiven. In de winter snoei je alle nieuwe takken van het afgelopen jaar terug tot op twee knoppen. Uit deze twee knoppen komen in het voorjaar nieuwe takken, waaraan de bloemtrossen komen. Voor het gemak noem ik deze takjes de kortloten. Snoei elk jaar een derde van de oude kortloten weg, omdat dit anders erg dichte knopen met takken worden. Afhanklijk van de grootte van de plant kan je er meer weg halen. Als je meer dan 20 trossen uiteindelijk laat zitten kan dit ten koste gaan van de grootte van de druiven. Persoonlijk laat ik alle druiven zitten, die dan wel kleiner worden.

Gesteltakken bij druiven vervangen

Als je regel twee door de hele boom toepast, heb je na een jaar of drie een stabiele struik die elk jaar weer netjes vruchten draagt. Af en toe zal je sterke scheuten van laag op de stam krijgen. Die kan je gebruiken om oude gesteltakken te vervangen. Zo hou je de plant gezond en productief. Om dit te doen leidt je de tak op de plek van een oude tak welke je weg snoeit.

Reageer op dit bericht