Tuinveranderingen in de late winter

kas-1
Terwijl het buiten nog lang niet aan het voorjaar doet denken, is het in februari wel een goed moment om na te denken over veranderingen van de tuin. Als je op dit moment bomen weg haalt loop je geen risico op vogelnesten. En als je veel aan de bodem moet doen, dan groeit in het vroeg voorjaar alles weer netjes vol en ben je het snelste van de veranderingen af.

Dat was ook de overweging waarom we vorige week besloten onze oude heg weg te halen. De thuja haag stond hier al enkele decennia en over tijd was deze steeds meer ruimte gaan innemen. Daarom hebben we de haag weg gezaagd. Nadat een groenservice bedrijf de boomstammen uit de grond gehaald had, was het tijd voor de belangrijkste klus. De palen zetten. Bij het plaatsen van een schutting zijn een paar dingen belangrijk:

kas2

  • Zet palen netjes vertikaal
  • Zet palen minimaal 70cm diep bij een schutting van 2m hoog
  • Zet de palen netjes op een lijn
  • Bekijk vooraf hoe lang je planken zijn, en bepaal de afstand van de palen op basis van planklengte. Zo bespaar je een boel zaagwerk

De diepte van de palen kan je het beste aangeven op de paal. Meet hiervoor vanaf de bovenkant (!) het stuk paal dat zichtbaar moet blijven. Zo steken de palen allemaal even ver boven de grond. Om de plek te bepalen span je een draad strak naast de lijn waar de palen moeten komen. Zorg ervoor dat deze netjes horizontaal loopt. Als je die draad netjes zet, heb je later minder werk.

Na het plaatsen van de palen is het een kwestie van de planken er op schroeven. Zelf gebruik ik hiervoor zelf-borende schroeven met een torx kop. Dit is een meerpunts schroefkop met extra veel kracht. Zet, voor het schoeven, de planken op de palen vast met bv lijmklemmen. Zo kan je rustig bepalen of de plank goed zit voor je hem vastschroeft. Bij het vaststellen van de afstand tussen planken kan je een klein blokje hout gebruiken, welke je aan de uiteinden tussen de planken steekt. Zo zitten opeenvolgende planken altijd even ver van de vorige.

Een groot voordeel van een heg weghalen.. Je tuin is opeens een stuk groter! In onze tuin hebben we zo meer dan een halve meter diepte gewonnen! Als extra begroeiingsmogelijkheid hebben we een set balken boven de schutting aangebracht: hier komt een blauwe regen (Wisteria) overheen.

kas-2

Reageer op dit bericht