Heg snoeien

Hoewel het er de afgelopen weken niet naar uitzag, zijn de heggen langs je erfgrens gaan groeien. Gedurende de hete droge weken eerder deze maand heb je waarschijnlijk weinig groei kunnen ontdekken. Maar met de grote hoeveelheden neerslag de laatste 10 dagen, zijn veel heggen enorm uitgeschoten. Nu is het koel en vochtig. Ideaal om je heg te snoeien.

Als je de heg snoeit terwijl de zon uitbundig schijnt, verdrogen de snijwonden aan de planten. Hierdoor sterfen bladeren en in het ergste geval, takken. Het beste snoei je de heg als het nog wat bewolkt is, en de lucht vochtig van de regen. Dus is het nu een ideaal moment om de heg te snoeien. Als je aan het einde van de dag de heg snoeit, krijg je het minst snel last van verbrande snoeiwonden.

Gebruik bij het snoeien een heggeschaar met een lang blad. Hoe langer het blad des te netter het resultaat. Snoei van onder naar boven. Zo voorkom je dat je achter opgaande takken komt, en deze te ver naar beneden afknipt. Bij het snoeien moet je er rekening mee houden dat planten licht nodig hebben op de bladeren om in leven te blijven. Als er geen licht op de bladeren of naalden komt, steft  een tak. Daarom snoei je een heg die wat in de schaduw ligt (bv de schaduwzijde van de heg) iets schuin, waarbij de onderkant van de heg iets verder uitsteekt dan de bovenkant. Hierdoor krijgt de heg van boven tot onder licht en blijft hij mooi vol en groen.

 

Reageer op dit bericht