Een snelle tijdelijke kas
Het is het vroege voorjaar, en je kan niet wachten om planten in de tuin te gaan zetten. De tomaten zijn voorgezaaid, en staan inmiddels 15cm hoog tegen de ramen gedrukt. De eerste bloem is in de peperplanten verschenen. Hoog tijd om de wortels wat ruimte te geven. Maar helaas.. Ze moeten tot ijsheiligen wachten, omdat anders de kans op nachtvorst te groot is. En dat zou zonde zijn: Een nachtje vorst en al het voorzaaiwerk is voor niets geweest. Ideaal zou het zijn om een kas in de tuin te hebben, precies voor die paar maanden dat je de planten alleen vanwege nachtvorst niet buiten kan zetten. Maar ja, dan staat de rest van het jaar dat ding als een lelijk glazen huis in de tuin. Dan maar wachten. Toch? Nee. Nu niet meer. Want nu zet je gewoon voor 6 weken een tijdelijke koude kas neer!
Koude kas?
Ja, een koude kas. Dit is niet zozeer een kas waarin het altijd heel koud is, als wel een niet-verwarmde kas. Er komen dus geen verwarmingsmatten ed. in te liggen. Dan kan wel; Doe je dat, dan kan je al in februari beginnen met buiten te zaaien. Echter, de kas die hier besproken wordt is een doe-het-zelf kasje op de plek waar de tomaten, pepers, komkommers etc. de rest van hat jaar blijven staan.
Benodigdheden
Het fijne aan deze kas is dat hij te bouwen is met zeer eenvoudige middelen. Voor een kas van 2 meter breed, een meter diep, zoals te zien op de foto heb je nodig: Een tapel oude straat of bakstenen, danwel (Zoals in de foto het geval) een paar oude bielzen / betonnen balkjes. 5 Houten latten van 2 meter breed. Een stuk stevig doorzichtig folie van 3*2m (Bij de bouwmarkt is er schildersfolie extra sterk in de handel, wat ideaal is; Dat is hier gebruikt. Een rol tape, Bij voorkeur weersbestendig.
De aanleg
Locatie
Zoals bij veel in het leven is de locatie van de kas een belangrijke keuze. Dit bepaalt of je planten later lekker door kunnen groeien. Als je het kasje maakt voor mediterane planten, danwel pompoenen, komkommers ed. kies dan voor een plek uit de wind, waar vrij zicht naar het zuiden is. Bij voorkeur heb je op deze plek de hele dag zon, en geen wind. De kas in de foto staat tegen een zuid-kijkende muur, omringt door gebouwen die ver genoeg weg staan om na mei geen schaduw meer te werken op de planten. Voor de meeste groentes is dit een ideale plek. Echter, hou in de gaten dat het te warm kan worden voor bv sla (Maar hier gaat het zelf vooral om de waterhuishouding, en niet de temperatuur.
Fundamenten
Bouw van de stenen / bielzen / reststuikken beton twee muurtjes. Zet deze evenwijdig aan elkaar, met de buitenkant 2 meter uit elkaar. De ruimte tussen de muurtjes wordt de binnenkant van de kas. De muurtjes moeten een meter lang worden, of zo lang als je de kas diep wilt hebben. Qua hoogte hou ik rond de 40cm aan, hoog genoeg om de tomaten genoeg ruimte te geven om tot midden mei onder het folie te blijven.
Dak constructie
De dak constructie maken we door eerst 2 van de 4 latten aan het folie te bevestigen. Spreid het folie uit. Leg aan ed langste kanten, de latten aan beide uiteinden van het folie, zo dat er nog een klein strookje folie uitsteekt. Vouw dit om, over de lat heen, en plak de randenvast aan het folie onder de lat. Zo ontstaat er aan beide kanten van het folie een folielus, over de langste zijde van het het folie, waar aan beide kanten een lat in gesloten zit. Het folie steekt aan beide kanten van de lat 50cm uit.
Leg nu de andere drie latten dwars over de twee muurtjes heen, zodat de uiteinden op de 2 muurtjes rusten. Leg de latten zo ver mogelijk uit elkaar: Een in het middden, en twee aan de uiteinden van de muurtjes. Pak nu het folie met de latten. Laat een lat achter het muurtje zakken. Span voorzichtig het folie over de drie eerder aangebrachte latten, en breng de andere kant van de folie naar de voorkant van de muurtjes. Nu begint het geheel te lijken op de foto hierboven. Door de lat aan de voorkant in het folie te draaien, kan je het folie iets inkorten, als het folie slap hangt. Zet het folie aan de achterkant van de muurtjes vast door er aarde overheen aan te brengen. In principe is de kas nu klaar voor beplanten
Inplanten
Voor je verder gaat: Beplant de kas. Haal hiervoor de voorste lat omhoog, en leg deze halverwege de muutjes, zodat je werkruimte hebt. Zet nu de planten vanuit de voorzaaibak in de kas. Gezonde zaailingen hebben een fris groen uiterlijk, en sterke witte wortels. Wees selectief; Het uitplanten van zwakke zaailingen kan teleurstellingen brengen. Zeker de eerste dagen na het planten is het belangrijk dat de planten niet uitdrogen. Ik zet bij voorkeur de planten in geultjes in de grond: Het maakt het water geven makkelijker, en ook mestgeven wordt makkelijker.
Kas sluiten
Na het inplanten kan de kas gesloten worden. Trek het folie weer dicht, en zorg dat het plastic strak over de latten loopt. Nu kan je de voorste lat ook met wat aarde toedekken, of voor bereikbaarheid, met een paar oude stenen tegen de grond vast zetten. Het folie wat aan beide kanten van de muurtjhes uitsteekt trek je langs de muurtjes naar beneden, en bedekt je ook met aarde. De kas is nu goed beschermt tegen nachtvorst. Hou er wel rekening mee dat het snel warm kan worden in een compleet dichte kas. Laat derhalve aan de luwe zijde (De kant die het minste wind krijgt; bij deze kas: De muurzijde) een paar openingen. Zo kan bij warm weer het geheel wel ventileren. Controleer minimaal een keer per week of de planten nog voldoende vochtig staan, haal onkruid weg. Mocht er zich schimmel ontwikkelen in de kas, dan moet de kas vaker open staan: De ventilatie is dan te slecht. Maak de kas in de loop van de ochtend open, om te luchten.
Afharden
Een heel belangrijk punt om teleurstellingen te voorkomen: Als je planten op deze manier naar buiten zet zullen bladeren ontwikelen die gewend zijn aan warme vochtige omstandigheden. Het na een paar weken opeens de kas open zetten kan grote gevolgen hebben: De bladeren zullen snel uitdrogen verdorren, en de plant krijgt een enorme klap. Daarnaast zijn de planten vrij slap, omdat ze nooit wind hebben meegemaakt, en dus slappe stengels ontwikkelen. De meeste planten zullen het weliswaar overleven, maar het is zeer slecht voor de productie van bloemen en vruchten. Je moet de planten dus eerst afharden voor het plastic permanent verwijderd wordt; Zet daarom bij mooie dagen de kas een beetje open door de voorste lat een kier van 5cm te geven. Bij bewolkte regenachtige dagen kan de kas wat verder open. Over een periode van 2 weken zet je zo de kas steeds verder open, en dan kunnen de planten rustig wennen aan het nieuwe vochtgehalte en de wind.