Aardbeien uit eigen tuin
Er is geen aardbei lekkerder dan de aardbei die door de zon gerijpt, en nog warm, zo vers in de mond gestopt kan worden. Natuurlijk onbespoten, biologisch en lokaal verbouwd. Om dat genoegen in de zomer in de tuin te hebben, zal je de aardbeien zelf moeten kweken. En hoewel vaak anders wordt beweerd, is het kinderlijk eenvoudig om aardbeien uit eigen tuin te krijgen. Dus waarop wacht je nog? Leg je eigen bed met aardbeien aan!
Aardbeien in pot, bak of volle grond
Om aardbeien te kweken kan je het makkelijkste de planten in de volle grond planten. Echter, omdat niet iedereen die ruimte in de tuin heeft: Ook in een pot of in een plantenbak kunnen de planten prima gekweekt worden. Zet hiervoor de planten in een ruime pot, bv 3-5 planten in een pot van 5 liter.
Plantbed voorbereiden
Aardbeien hebben graag een goed doorlatende grond, waar wel vocht in vast gehouden wordt. Een zanderige grond met veel humus is ideaal. In het najaar of gedurende de winter werk je op de plek waar je de aardbeien wilt zetten een goede hoeveelheid goed gerijpte compost in de grond. Zorg ervoor dat de compost goed diep in de grond gespit wordt. Een tot anderhalve spade diep de grond losmaken is geen overbodige luxe. Hou er rekening mee dat aarappelen en aardbeien last krijgen van dezelfde ziektes, dus zet geen aardbeien op plekken waar het jaar ervoor aardappelen stonden, en omgekeerd.
Planten van aardbeien
Aardbeien worden geplant met de groeipunten ruim boven de grond. Het steeltje waar de bladeren aan groeien komt als geheel boven de grond. Als de plantjes te diep worden gezet loop je het risico op rottinsschade. Zet de planten op een onderlinge afstand van 20-30 cm, en rijen op 50-60cm van elkaar. Als je slechts 2 rijen zet, kan je ze op 30cm van elkaar houden.
Aardbeienbed opruimen
Als je je bed aarbeien een jaar of 3 hebt staan is het tijd om de planten uit te dunnen, of te vervangen om te voorkomen dat de productie te veel daalt. Vervangen doe je het beste door in het najaar uitlopers van de oudere planten goed in de grond te laten verankeren. Aan het einde van de winter zijn ze dan voldoende geworteld om te planten. maar als je dan niet gedaan hebt, kan je ook de oude kluiten uitdunnen.
Zodra de winter voorbij is, in de loop van februari of begin maart, beginnen de aardbeienplanten weer te groeien. Het is belangrijk dan zo snel mogelijk het bed in orde te brengen.
Begin ermee te kijken hoe diep de aardbeienplanten in het oude bed staan. Je zal zien dat de onderste bladeren net boven de grond aan de plant vastzetten. Tevens kan het opvallen dat elke pol uit vele kroontjes met aardbei bladeren bestaat. Elk kroontje is in principe een aparte plant, welke nog deels met zijn buurplanten verbonden is. Met een spade steek je aan beide kanten van een pol, en tilt zo de pol uit de grond. Dieper dan 20cm hoeft niet gespit te worden. De rest van de wortels gaat er zowieso af. Hierbij verwijder je de wortels tot ze max 10cm lang zijn, en haal je alle groeipunten eruit, tot er een handvol overblijft. Bij de overblijvende planten trek je voorzichtig alle dode bladeren weg. Deze moeten makkelijk lostlaten van de plant. Zo niet, pak dan een snoeischaar. Alle gele bladeren knip je ook af, en we zo dicht mogelijk bij de groeiplunt. Zo verminder je de hoeveelheid blad wat op de grond kan gaan schimmelen en ervoor kan zorgen dat de aardbeienoogst mislukt.