Broccoli: Laatste zomerzaai

Broccoli by Etbe (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Broccoli-patch-big.jpg)
Broccoli klaar voor de oogst.

Na de regen van de afgelopen dagen, en een paar warme dagen in het vooruitzicht zijn de omstandigheden om snel nog even een laatste lading broccoli te zaaien. Het is deze week de laatste kans: Bij een mooi najaar kan er dan in Oktober nog net broccoli geoogst worden! Broccoli is een plant uit de kool familie. We eten hier de nog niet-geopende bloem van. Deze plant heeft weliswaar de zomertemperatuur nodig om te groeien en is niet winterhard. Maar in de zomer is het een dappere groeier.

Dus nu nog even naar de winkel. Zaai vanavond de broccoli uit op rijtjes, dun ingezaaid, bedekt met een kleine halve centimeter grond. Hou dit de komende week vochtig en aan het einde van de week heb je de kleine broccoli plantjes staan. Laat deze doorgroeien tot de eerste 2 echter bladeren er aan zitten. Dan kan je ze voorzichtig van het zaai rijtje halen en op een onderlinge afstand van 40-60cm uit planten. Let er wel op dat je niet te vaak planten van de kool familie op hetzelfde stuk in je tuin zet, om te voorkomen dat je planten last krijgen van koolvoet. Pas dus wisselteelt toe.

Broccoli, zoals alle koolplanten, houden van een rijke mest gift. Wordt er regen verwacht? Geef dan een gift met hoog stikstof gehalte; Ideaal is gemalen koemest of koemest korrels. Doe dit elke twee weken en je zall beloond worden met een mooie volle plant met een dikke bloemknop.

Reageer op dit bericht