Hortensia snoeien

Hydrangeaceae in bloei foto door Semnoz
Hortensia's in bloei. Door ijzeroxides in de grond worden de bloemen blauw in plaats van roze.

Hortensia soorten

In het kort kunnen we 3 hoofdsoorten hortensia’s onderscheiden. Elk van de soorten heeft een eigen behandeling, standplaats en snoei regime. De soorten die we kunnen onderscheiden zijn de klimhortensia (Hydrangea anomala), de bol hortensia (Hydrangea macrophylla) en de pluim hortensia (Hydrangea paniculata)

klimhortensia (Hydrangea anomala)

Deze plant klimt dankzij korte worteltjes aan het oppervlak van de stengels met groot gemakt tegen muren, schuttingen of bomen omhoog. De bloemen staan in een scherm op takken die van de wand of boom weg groeien. Omdat deze plant niet van directe zon houdt, is het een ideale plant om bv een noord-muur mee te laten begroeien. De worteltjes zijn puur voor hechting en zullen het metselwerk niet beschadigen.

In principe hoeft deze plant alleen dan gesnoeid te worden wanneer hij te groot wordt of in de weg begint te groeien. Zodra de bloei afgerond is, kan met een snoeischaar of heggeschaar de plant bijgeschaafd worden, waar eigenlijk weinig niet kan.

bol hortensia (Hydrangea macrophylla)

Deze struikvormende decoratieve plant is de meest voorkomende hortensia in de tuin. De bleomen vormen ietwat afgeplatte bollen, waar de naam vandaan komt. Omdat deze zon zowel in volle zon als in half schaduw te plaatsen is, en redelijk klein blijft, wordt de plant vaak op terassen in potten gezet.

De plant bloeit vanaf takken die het jaar ervoor gegroeid zijn. Omdat de plant pas in het vroege voorjaar gesnoeid kan worden, bestaat hier het risico om na de snoei een jaar lang geen bloemen te hebben. Om dit te voorkomen kan je het beste jaarlijks een deel van de oude takken weg snoeien. De rest laat je staan tot het volgende jaar. Zo snoei je elke 3 jaar alle oude takken een keer weg. Een andere optie is om slechts de helft van de takken van het jaar ervoor af te knippen. Op die manier wordt de plant elk jaar iets groter, maar heb je wel continue bloemen. Nadeel is natuurlijk dat bij elke snoei de helft van de potentiele bloemen worden weg gesnoeid. Persoonlijk ben ik voorstander van het jaarlijks weg snoeien van een deel van het oude hout. De bloei is gegarandeerd, en uit de kort (10cm boven de grond0 afgeknipte oude takken komen nieuwe stengels die het jaar er op rijk zullen bloeien.

pluim hortensia (Hydrangea paniculata)

Deze plant is te herkennen door de grote bloemtrossen, welke ietwat pluimvormig zijn, en nadrukkelijk niet bolvormig. Het beste is een plek in de volle zon, en beschut van de ergste wind. Omdat deze plant bloeit op takken die in het jaar van bloeien gevormd zijn, is er grote vrijheid in het snoeien. Bij snoei in de late herfst, vroege voorjaar (Voor de knoppen zijn uitgelopen) kan je weinig kwaad doen. De plant tot 5 cm boven de grond weg knippen zal leiden tot een mooi bloeiende plant in de zomer.

Reageer op dit bericht