Waarom voorzaaien?

In februari tot mei zie je overal in vensterbanken kleine kweekkastjes verschijnen: Er wordt grootschalig voorgezaaid. Waarom hoor ik je vragen? De hoofdreden is: Om het groei seizoen te verlengen.

Tomaten zaailingen na 6 weken groei

Groeiseizoen, bloei en oogst

Na het kiemen van de zaden hebben de jonge kiemplantjes tijd nodig om voldoende grootte te bereiken waarmee ze kunnen bloeien en tenslotte vruchten aan te maken. Deze periode kan enkele weken tot maanden duren. Vooral bij planten welke eigenlijk tot de tropen behoren zoals pepers, tomaten, courgettes ed. zie je dat deze periode vrij lang is, in enkele gevallen zelfs meer dan 3 maanden. Dit is het gevolg van onze minder warme zomers en lagere licht intensiteit. Dit laatste wordt in de zomer overigens gecompenseerd door de langere dagen waarop de planten langer gebruik kunnen maken van de zon. Als je je dan bedenkt dat je dit soort planten pas in de loop van mei buiten in de tuin kan zaaien, omdat er een risico op nachtvorst is en pas na ijsheiligen dit risico nagenoeg verdwenen is, kan je uittellen wanneer je de eerste oogst kan verwachten. Bij pepers bij voorbeeld is de oogst 90 dagen nadat de zaailing de eerste echte bladeren heeft. Dit is meestal 2-4 weken na het zaaien. Dus bij het zaaien in Mei is de eerste oogst te verwachten rond einde augustus. Dan heb je slechts een maand oogstperiode, voordat de eerste najaarsvorst kan plaats vinden. Alle reden dus om de planten voor te zaaien.

Hoe voorzaaien

Voorzaaien kan in speciale kweekkasjes. Deze kasjes hebben een zaaibak waar kleine traitjes met bv turfbakjes in gezet kunnen worden. De bovenkan is voorzien van doorzichtig plastic, en kleine schuifjes om de beluchting te regelen. Echter, vaak werkt een bloempotje of out ijs bakje met een plastic zak er overheen net zo goed! Zet het bakje op de vensterbank, bij voorkeur bover een radiator. Hou in de gaten dat het op zonnige winterdagen snel te warm kan worden. Doe dan het plastigzakje iets open om het niet te warm te laten worden. Zodra de planten opkomen kan het zakje in principe van de potjes af. hou de grond wel vochtig zodat de jonge plantjes niet uitdrogen.

Wat wanneer zaaien

Een aantal soorten zijn extreem geschik om voor te zaaien. het gaat hierbij om soorten welke een lang groeiseizoen nodig hebben om tot maximale opbvrengst te komen EN welke niet tegen nachtvorst kunnen. Dit zijn bijvoorbeeld pepers, tomaten, paprikas, courgettes, komkommers maar ook knolselderij. Hou er rekening mee dat deze planten binnen allemaal wat ielig groeien: Er is eigenlijk te weinig licht. Dit betekent dat je ook weewr niet te vroeg moet beginnen, om stevige planten te kweken.

  • Voor pepers en paprika’s geldt: Zo vroeg mogelijk zaaien. Na half januari kan je al beginnen. De planten zullen dan in de loop van maart, april de eerste bloemknoppen produceren. Bij het uitplanten zullen de planten vrij dun zijn, maar snel herstellen
  • Tomaten kunnen vanaf begin maart beginnen voor te zaaien. Deze planten groeien erg snel als de weersomstandigheden goed zijn. Hou er rekening mee dat ze in de 6 weken tot uitplanten buiten uit kunnen groeien tot planten van 30cm hoog.
  • Courgette vind het niet prettig om verplant te worden als ze wat groter worden. Dus moeten ze niet al te vroeg gezaaid worden. In de loop van april kan je courgette zaaien in grote potten.
  • Knolselderij heeft veel tijd nodig tot kiemen, en heel veel tijd om tot een grote knol te komen. Deze planten kan je al in Januari zaaien. Zaai ze meteen in de potjes waar ze in bljiven staan tot je ze in mei buiten zet. De plant vindt verpotten niet fijn.

Afharden en uitplanten

Voordat de planten buiten gezet kunnen worden, moeten de plante afgehard worden. Voor zover dat nog niet gebeurd is: Wen de planten langzaam aan de lucht in huis door elke dag steeds iets langer de plastic kap / plastic zak er vanaf te halen. Buiten uitplanten doe je bij voorkeur op een wind-vrije bewolkte dag, zodat de planten de kans krijgen om te wennen aan het weer buiten.

Reageer op dit bericht