Vroeg voorjaar?

Het is weer mooi weer

Hoewel het op 15 januari echt nog hartje winter is, staan dit jaar de goudsbloemen te bloeien.

Hoewel dit weekend weer nachtvorst voorspelt is, lijkt het in de tuin gewoon voorjaar. Strak blauwe lucht maakt dat de zon warm op de huid en kleding straalt. Stiekem zijn de eerste vogels alweer aan het zingen en de roodborstjes hebben vandaag gekozen om in de tuin te graven naar insekten. Wat opvalt zijn de felgele bloemen van de verwilderde goudsbloemen en de knoppen die in de stokrozen zitten.

Bij nadere inspectie blijken ook de wilde geraniums en zelfs de papavers ook niet te beseffen dat het winter zou moeten zijn: Ook zij hebben bloemen danwel knoppen. En de Amerikaanse sering, welke winterweer helemaal niet prettig vind.. Juist, ook daar zitten al mooie paars-blauwe bloemen in..

Om midden januari een bloeiende amerikaanse sering in de tuin te zien is wel bijzonder.
In een niet-opgeschoond hoekje van de tuin is een mooi natuurfenomeen te zien. Dit is slechts zelden te aanschouwen: Bij voldoende regen worden de zaden in oude bloemknoppen nat. Zo zien deze zaden de kans te ontkiemen voor ze uberhaupt op de grond komen. Het gevolg: Kleine blaadjes ontluiken in de oude bloemknop. Deze kleine plantjes kan je voorzivhting in de grond plaatsen en op laten groeien tot bloeiende planten. Echter, omdat de winter nog steeds echt kan komen is er wel het risico dat deze planten later alsnog stuk vriezen.

Groentetuin

In de groentetuin komen we er achter dat de knoflook de neuzen al boven de grond heeft. Wel moesten we hiervoor de spontaan opgekomen koriander plantjes het veld ruimen. Die zijn in de gehaktballetjes voor de groentesoep beland. De knoflook is in oktober in de grond gezet. In de loop van Augustus zijn ze dan normaal gesproken te oogsten.

Vensterbank

Op de vensterbank begint het leven ook weer. Het is nu de tijd om pepers vroeg voor te zaaien, en over een maand of anderhalf kunnen ook de tomatenzaden weer de potjes in. Op de warme vensterbank komen de zaden dan snel op. Het risico van dunne sprieterige planten is wel groot. Maar daarvoor heb je dan ook wel planten die al in bloei staan als ze na de ijsheiligen de tuin in kunnen!

Reageer op dit bericht