Boerenkool vers uit de tuin

Brassica oleracea var. acephala subvar. sabellic

Boerenkool in de sneeuw

Midden in de winter. De sneeuw ligt in de tuin. Binnen brandt de openhaard. Ideaal moment op het Nederlandse wintergerecht op tafel te zetten. Boerenkool. Oogst de boerenkool pas als de eerste nachtvorst is geweest: De planten breken zetmeel af naar suikers om de bladeren te beschermen tegen de vorst. Dus na de eerste vorst is de boerenkool extra zoet.

Ingredienten

750 gram verse boerenkool uit de tuin
1000g aardappeld (Kruimig)
Beetje melk
Beetje azijn

Bereiding

Schil de aardappels en snij ze in gelijkmatige stukjes
Leg de gesneden aardappels in een laagje water, op middelhoog vuur.
Neem de boerenkool, en verwijder de hoofdnerven van de bladeren
Snij de bladeren in strookjes van 1/2 cm breed, en 1-3 cm lang. Elk blad dat gesneden en schoon is, kan bovenop de aardappels
Kook het geheel 15-25 minuten, net zolang tot de aardappels zacht genoeg zijn om te prakken.
Giet het geheel af en meng de melk en azijn erdoor.
Prak het tot een smeuige massa. Niet te lang prakken: Dan wordt het ‘lijmachtig’ en niet lekker meer.

Serveer met gebakken spek en rookworst.

Leave a Comment

Gebruik van deze site impliceert acceptatie van het gebruik van cookies Meer info

Om het web te laten functioneren worden kleine pakketjes met informatie opgeslagen op je computer. Deze heten cookies. Deze worden onder andere gebruikt om reclame te tonen welke past bij jouw zoekgedrag. Aangezien we op deze website gebruik maken van google producten, kunnen er cookies geplaatst worden.

Close