Lekker Rood
Bietjes, de wortels van Beta vulgaris zijn lekkere zoete knollen welke gekookt gegeten worden. Het zaaien gebeurt op de plek waar je ze wilt laten uitgroeien: Voorzaaien is geen optie, omdat de zaailingen zeer slecht tegen verplanten kunnen.
Zaaien
Bietjes kunnen vanaf begin april in de tuin gezaaid worden, en het zaaiseizoen loopt door tot midden juli. Zaaien gebeurt meestal op rijen maar kan ook in vlakken. Het zaad word 1-2 cm diep onder een beetje losse grond geplaatst, en zal bij ideale omstandigheden (18 graden celcius & vochtige grond) binnen een week opkomen als kleine rode kiempjes.
Bietjes hebben een lange tijd nodig om tot volle grootte te komen. Daarom is het aan te bevelen na midden juli geen bietjes meer te zaaien. Dat leidt gegarandeerd tot teleurstelling. Als je bietjes wilt inkuilen kan het beste in mei gezaaid worden. Bietjes worden vrij groot en hebben dus ruimte nodig. Zaai daarom dun (een zaadje per 2-5 cm is ruim voldoende bij gebruik van vers zaad) zodat er zo min mogelijk uitgedunt hoeft te worden. Een optie is het exact zaaien: Een onderlinge afstand van 20cm wordt aangehouden. Echter, omdat er altijd een deel van het zaad niet opkomt of zwakker is, kan dit ook leiden tot gaten in de rijen. Let wel: ook bij het exact zaaien is uitdunnen nodig, omdat de zaden meestal met tot 3 stuks ‘aan elkaar’zitten.
Standplaats en mest
Zoals de meeste knolgewassen, houdt ook de biet van een losse ietwat zanderige grond. Deze grond staat de wortels toe makkelijk uit te groeien. Bij voorkeur wordt de grond niet bemest in het jaar dat je de bietjes wilt zaaien, of volledig vergane mest / kompost wordt gebruikt: Verse met en compost heeft veel insecten welke de jonge zaailingen veel schade kunnen toedoen. Bemest met een kalium rijke [kunst] mest, aangezien een grote hoeveelheid N bemesting leidt tot blad vorming, in plaats van knolvorming.
Verzorging
Om ideale omstandigeheden te creeeren is het zaak op tijd onkruid te verwijderen, ietwat te mesten als de knollen beginnen te vormen (50g / m2 K rijke kunstmest). Als het niet regent, moet gegoten worden, aangezien anders de knollen snel verhouten en taai worden.
Oogsten
Deze groente kan geoogst worden zodra de knol begint te verschijnen. Vanaf 5-10cm doorsnede is ideaal. Zijn ze groter dan 10cm dan beginnen de knollen te verhouten, en loop je het risico op taaie bieten.