Buddleja – Vlinderboom snoeien

Buddleja davidi Vlinderstruik
Buddleja davidi Vlinderstruik

De buddleja Davidii, beter bekend als de vlinderboom, is een struik die tot wel 4 meter kan uitgroeien en bloeit normalitair in Juli met tot wel 20cm lange trossen bloemen. Om deze plant een beetje passend te houden in wat kleinere tuinen is snoeien noodzakelijk. Bij deze plant is het snoeien een goede stimulans voor groei en bloei en dus aan te raden ook als je wel de ruimte hebt.

Sering uitlopende na de snoei
Vlinderboom in het vroege voorjaar, na wintersnoei (maart) is toegepast

Snoeiperiode

De planten kunnen zeer slecht tegen kou en zijn extra gevoelig voor koude net na de snoei. Dus deze plant snoei je pas aan het einde van de winter. Dit geeft geen problemen bij de bloei: De plant bloeit op de takken die dit jaar gegroeid zijn: Dus vroeg in het voorjaar snoeien levert in de zomer ruimschoots bloemen op. De beste periode om te snoeien is na half maart tot einde april. Hou hierbij aan dat je niet snoeit als er de eerste nachten nog nachtvorst verwacht wordt.

Hoe de vlinderboom (buddleja Davidii) snoeien

Deze plant is zeer makkelijk te snoeien. Of je nu de hele plant tot op de grond weg snoeit, of slechts enkele takken inkort: Het kan allemaal. Zelfs oude stammen van 10cm dik lopen na het net boven de grond afzagen weer probleemloos uit. Bij een dergelijke forse ingreep duurt het wel wat langer voor de plant in het groen zit: Er moeten zogenaamde slapende knoppen, oftewel: Alleen de aanleg voor een knop in de bast van de plant, worden geactiveerd, en dat kan wel enkele weken duren. In het eerste jaar na de snoei kan de boom weer fors gaan groeien en stengels van meer dan een meter hoog in een groeiseizoen waar tientallen bloemen aan komen zijn geen uitzondering.

Uiteraard kan de plant ook minder sterk terug gebracht worden. In dit geval gebeurt het snoeien van de struik het beste gelijkmatig rondom te plant: Als de bovenste takken tot 1/3 van de oorspronkelijke lengte worden terug gebracht, do dit dan ook met de onderste takken. Zo houdt de plant een natuurlijke vorm.

Reageer op dit bericht