Bescherm je planten tegen de winter

Winterfolie vast aan de takken, schut de plant tegen de ergste kou.

De winter is in het land.. En hoewel een groot aantal planten in de tuin dit weer helemaal geen probleem vinden, en rustig slapend de winter doorstaan, zijn er enkele planten die echt problemen hebben met het koude winterweer.

Pot en kuip planten

Kuip planten zoals de olijf (Olea Europea), en Oleander (Nerium Oleander) vinden het in de wintermaanden heel vervelend bij ons. Buiten in de tuin is het vrijwel zeker dat ze het voorjaar niet halen. Dus is het handig om ze binnen te zetten. Maar dan loop je weer het risico dat ze te warm staan; Ze overwinteren het liefste bij een temperatuur onder de 10 graden, om bloemknop vorming te stimuleren. Ideaal is een schuur met ramen: De temperatuur zal hier niet snel onder de kritieke temperatuur van -10 dalen (Waarbij deze planten grootschalige vorstschade oplopen) en de planten staan uit de wind doch licht.

Vaste planten

In de tuin vinden we diverse vorst gevoelige planten welke in de grond staan ingegraven. Te denken valt hier aan vijgen (Ficus Carica), Banaan (Musa spp.) of de amerikaanse sering (Ceanothus arboreus). Deze struiken kunnen slecht tegen temperaturen die meer dan enkele graden onder nul liggen. Dus moeten we ze beschermen. Hiervoor is zogenaamd vliesdoek in de handel. Het hoofddoel van dit doek is om de ergste kou van de nacht weg te houden van de plant, alsmede het remmen van de ergste wind die langs de planten blaast. Hierdoor ontstaat een warme cocon voor de planten om de ergste winterkou in te doorstaan. Hou er rekening mee dat deze er ook voor zorgen dat de plant niet goed ventileerd: Als de dagtemperatuur weer langere tijd boven nul komt, moet je het doek (deels) los maken om er voor te zorgen dat de plant niet te lang nat blijft.

Planten in doek plaatsen

Persoonlijk hou ik er niet van om om de week het doek los en vast te maken. Dus neem ik voor lief dat een deel van de werking van het doek vervalt. Ik breng het doek niet tot aan de grond aan, omdat mijn planten wat ouder zijn. Ik begin op het punt waar ik de meeste koude wind verwacht (Vanuit het oosten: Oostenwind is de koudste wind in Nederland). Maak het doek met touwtjes vast aan de plant. Doe dit bij voorbeeld door in de hoeken van het doek een knoop te leggen. Hier kan je met een lus het touwtje omheen vast zetten, zonder het risico dat het touwtje uitscheurt of los waait.

Om een draadje aan folie vast te maken, plaats eerst een knoop in het folie tegen afschuiven.

Trek het doek redelijk strak om de plant, duw eventuele takken omhoog om te voorkomen dat ze bij wind kapot geblazen worden. Zet vervolgens op een stuk of 5 plekken het doek aan de onderkant van de plant vast.

Stro aan de voet voor het plaatsen van winterschut folie

Als het doek niet tot aan de grond komt, plaats dan eventueel een laag stro om de stam van de plant om windschut te bieden aan de onderkant. Aangekomen bij het beginpunt, trek je het doek omhoog, over de plant heen (Tenzij de plant al geheel bedekt is; Dit is afhankeljik van de hoogte van de plant & de breedte van het gebruikte doek) en zet dit stuk vast aan de bovenkant van de eerste baan doek. Zo ontstaat een dichte hoes om de kruin van de struik.

Winterfolie vast aan de takken, schut de plant tegen de ergste kou.

Reageer op dit bericht